Gastroskopija

Šta je gastroskopija?

Gastroskopija je pregled gornjih delova sistema organa za varenje (jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva). Gastroskop je instrument kojim se obavlja pregled i koji omogućava da se unutrašnjost ovih organa za varenje vidi na monitoru. Pregled traje 30 minuta.

Indikacije/zašto se radi?

  • U cilju ispitivanja uzroka sledećih simptoma: mučnine, bola u želucu, krvarenja itd.
  • U cilju otkrivanja i lečenja različitih bolesti ovog dela sistema za varenje (zapaljenja, tumora…)
  • U cilju lečenja određenih stanja (krvarenje, prisustvo stranog tela… )

Kako se izvodi?

  • Procedura se izvodi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji. U lokalnoj anesteziji pregled nije bolan, ali je neprijatan. Sve češće se savetuje primena kratkotrajne opšte anestezije.
  • Procedura se  izvodi uz pomoć gastroskopa. Gastroskop je dugačka fleksibilna cev sa  video kamerom na vrhu koja se preko usta, korena jezika i ždrela uvodi u gornje delove sistema organa za varenje.
  • Tokom procedure moguće je uzeti malu količinu tkiva za patohistološku analizu.

Potencijalni rizici

  • Krvarenje, povreda zida organa za varenje, infekcija.
  • Osećaj nadimanja, suvoće grla, nelagode pri gutanju, grčevi.

Priprema

  • Ne smete jesti i uzimati tečnost 8 sati pre procedure (noć pre procedure). Možete uzeti svoju redovnu terapiju sa malo vode najkasnije 2 sata pre procedure. Nemojte pušiti cigarete.
  • Ukoliko bolujete od šećerne bolesti posavetujte se sa Vašim lekarom o korigovaju doze insulina.
  • Ukoliko uzimate lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi (Aspirin, Plavix, Clopidix, Farin, Sincum, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Fraxiparin) posavetujte se sa Vašim lekarom o korigovanju doze leka.

Nakon gastroskopije

  • Preporučuje se da na proceduru dođete u pratnji. Nemojte samostalno upravljati motornim vozilom.
  • Nakon procedure nemojte ići na posao i odmarajte se.
  • Posle dva sata možete jesti i piti. Preporučuje se da to budu hladni napici i lagana kašasta hrana.